PrimiFit: Primal Health and Strength Etusivu Valmentaja Yrityksille Artikkelit Referenssit Palvelut Yhteystiedot

nukkuminen ja insuliiniherkkyys

Unen tärkeys kiinteyttäjälle, osa II

Aiheeseen liittyen
Kirjoitin viimekerralla riittävien ja laadukkaiden yöunien saamisesta. Aihe on todella ylenkatsottu ja siitä kuulee harvoin painonhallinnan yhteydessä. Siitä on kuitenkin  tehty tutkimuksia, joissa on näytetty, että jo yhden huonosti nukutun yön (vain 4 tuntia unta) jälkeen kehon sokeriaineenvaihdunta huononee 25%, mikä muistuttaa jo diabetesta edeltävää tilaa. Lisäksi ruokahalu kasvaa, johtuen hormonaalisista muutoksista ja ihminen alkaa kaipaamaan sokerisia ja tärkkelyksisiä ruokia.  Nämä asiat vaikeuttavat tai estävät kiinteän kehon hankkimista.

Lisäksi liian vähäinen nukkuminen  heikentää immuniteettia, lisää syöpäriskiä, vahingoittaa aivoja, nostaa verenpainetta, nopeuttaa ikääntymistä, hidastaa vammojen paranemista, pahentaa ummetusta, lisää sydänsairauksien riskiä ja kuolinriskiä kaikista syistä.

Huonot unitottumukset lisäävät myös riskiä sairastua seuraaviin tauteihin: Parkinsonin tauti, Alzhaimerin tauti, MS-tauti, ruoansulatuskanavan ongelmat, munuaissairaudet sekä lapsilla käyttäytymisongelmat.

Huonosti nukuttu yö tekee ihmisestä tietenkin myös väsyneemmän, mikä vaikuttaa yleiseen vireystilaan ja jaksamiseen. On melko vaikeaa tehdä oikeita valintoja ruokavalion ja liikunnan suhteen jos tahdonvoima on hukassa. Töiden jälkeen on helpompaa rojahtaa sohvalle TV:n ääreen ja syödä jotain valmisruokaa.

univaikeudetUniongelmat ovat todella yleisiä ja niihin on olemassa useita syitä. Kaikenlainen stressi on yleinen syy ja siihen lukeutuu työstä ja henkilökohtaisesta elämästä johtuvan stressin lisäksi fyysinen rasitus. Unen saamista voivat hankaloittaa myös liian vauhdikas toiminta juuri ennen nukkumaan menoa tai kofeiinipitoiset juomat.  Iltaa myöten, sammuttele asunnosta valoja ja valmistaudu nukkumiseen rauhoittumalla. Jatkuva valaistus sekoittaa sisäisen kellomme.

Jos pyörit sängyssä, etkä saa millään unta, käy vaikka keittiössäsi ja juo lasi vettä. Palaa sitten takaisin sänkyyn ja yritä uudestaan. Älä missään nimessä mene tietokoneelle tai iPhone:llesi ja ilmoita uniongelmistasi Facebookissa. Ruudun tuijottaminen pahentaa asiaa. Pidä nuo laitteet mieluiten eri huoneessa, kuin missä nukut.  Jos unettomuutesi johtuu stressistä, opettele jonkinlainen rentoutusharjoitus, jossa keskityt johonkin yksitoikkoiseen asiaan, kuten numeroiden tai lampaiden laskemiseen. Vältä syömistä pari tuntia  ennen nukkumaan menoa.

En voi kyllin painottaa unen tärkeyttä kokonaisvaltaisen terveyden kannalta. Jos olet tosissasi kiinteämmän ja terveemmän kehon hankkimisesta, ota tavoitteeksesi nukkua yöllä 8 tuntia yhtämittaista unta siten, että olet viimeistään klo 22 unten mailla.

-Stelios Katsaras< Takaisin Artikkeleihin

Tavoitteena kiinteä keho
Unen tärkeys kiinteyttäjälle, osa I
Liikunnan tärkeys: Oletko sukupuuttoon kuo...
10 Vinkkiä parempaan uneen