PrimiFit: Primal Health and Strength Etusivu Valmentaja Yrityksille Artikkelit Referenssit Palvelut Yhteystiedot

primaalia lenkkeilyä

Lihaliemi: Perinteinen superfood

Aiheeseen liittyen
Lihaliemi on ollut ihmisten ruokalistalla jo tuhansia vuosia. Alkuperäiskansat keittivät riistasta jääneistä luista liemen, joka oli hyvin ravinnerikasta.

Kun keitinveteen lisätään happoa, kuten sitruunamehua tai omenaviinietikkaa, liemeen irtoaa  paremmin ravinteita. Luista irtoaa erityisesti gelatiinia, joka koostuu proteiineista ja niiden osista. Gelatiinin proteiinit sisältävät paljon glysiiniä ja proliinia, jotka mm. auttavat pitämään ihon, kynnet, hiukset ja nivelet kunnossa. Glysiini auttaa myös palautumaan urheilusuorituksesta ja lisäämään lihasmassaa.

Seuraava resepti on vain yksi esimerkki monista vaihtoehdoista ja olen jättänyt vihannesten valinnan jokaisen omaan harkintaan. Suosittelen kuitenkin käyttämään vuodenajan vihanneksia. Talvella kannattaa suosia juureksia ja sipuleita, mutta kesällä voi pilkkoa mukaan kesäkurpitsoita, kevätsipulia, kukkakaalia ja parsaa. Syksyllä voit lisätä sieniä, jotka antavat keitolle todella hyvän maun.

Tarvitset:
Ison kattilan
2 kg naudan reisiluuta (pyydä lihakauppiasta leikkaamaan ne kiekoiksi)
yksi paloiteltu naudan tai sian sorkka (vapaavalintainen)
1,5 kg naudan niskaa, häntää tai kylkeä
4 litraa vettä
2 dl omenaviinietikkaa tai sitruunamehua
1 kg karkeasti pilkottuja vuodenajan vihanneksia, sieniä, juureksia, oman maun mukaan (esim. sipulia, porkkanaa, ja varsiselleriä)
pari kimppua tuoretta timjamia, oreganoa tai rosmariinia, sidottuna nipuiksi
teelusikallinen mustia tai vihreitä pippureita
1 nippu persiljaa

Laita luut ja vihannekset (ei persiljanippua, eikä yrttejä) isoon kattilaan ja perään vettä, kunnes kaikki peittyy. Lisää omenaviinietikka tai sitruunamehu. Kuumenna kunnes liemi alkaa kiehua ja kuori pintaan muodostuva vaahto pois. Älä anna liemen kiehua liian kovasti, sillä se estää vaahtoa nousemasta pintaan. Kun vaahto on kuorittu, eikä sitä enää muodostu, pienennä lämpöä niin, että pinta poreilee vain kevyesti. Lisää pippurit ja yrtit. Lisää vettä tarpeen mukaan, jotta luut peittyvät.

Liemen voi antaa kiehua 12-72 h, jotta luista irtoaa kunnolla ravinteita. Lisää lopuksi persiljanippu ja anna poreilla vielä 10 minuuttia.

Poista luut ja helposti isot vihannekset sekä lihan palat grillipihdeillä tai kauhalla. Luut voidaan laittaa pakastimeen ja käyttää uudestaan, mutta liha ja vihannekset ovat syömäkelvottomia ja ne voidaan heittää kompostiin. Seuraavaksi liemi suodatetaan, eli kaada liemi toiseen astiaan tiheän ja tukevatekoisen sihdin läpi. Lopputuloksena on kirkasta, herkullista lientä. Laita astia jäähtymään ja siirrä se myöhemmin jääkaappiin. Kun päälle jäänyt rasva on hyytynyt, kuori se pois. Tuota rasvaa voi käyttää myöhemmin esim. paistorasvana.

Kulhossa pitäisi olla nyt hyytelöksi jämähtänyttä, erittäin ravinnerikasta lientä, jota voit käyttää minkä tahansa keiton tai muhennoksen pohjana. Tuotoksen voi varastoida pakastimeen pieniin purkkeihin tai käyttää heti.

Tällaiseen liemeen tehty keitto on äärimmäisen täyttävää, sillä nestekin on todella proteiinipitoista. Jos sinulla on meneillään kova treenikausi, tee iso satsi lihaliemeen tehtyä lihakeittoa, jossa on paljon erilaisia vihanneksia. Syö päivittäin ja nauti mausta sekä tuloksista.

Lisää vastaavia reseptejä löytyy Sally Fallonin kirjasta Nourishing Traditions (New Trends Publishing).< Takaisin Artikkeleihin

Lehtikaalisipsit
Viljaton ja Maidoton Suklaakakku

-------------------------------------------

facebook Youtube twitter