PrimiFit: Primal Health and Strength Etusivu Valmentaja Yrityksille Artikkelit Referenssit Palvelut Yhteystiedot

paljain jaloin lenkkeily

Paljain jaloin liikkumisesta: vuoden ensimmäiset lenkit

Aiheeseen liittyen
Suomessa paljain jaloin liikkuminen on melko haasteellista siinä mielessä, että talvella lumi ja jää pakottavat laittamaan sukat ja kengät jalkaan. Itse asiassa minulle kylmyys riittää jo suunnilleen 5 celsius asteen paikkeilla ja aikaisemmin jos on märkä keli. Ei ole mukavaa juosta tunnottomilla varpailla ja pelätä että ne joudutaan amputoimaan lenkin jälkeen. No, ainakaan Suomessa ei ole koukkumatoja.

Tästä johtuen talven ajaksi jää yleensä pitkä aika, jolloin paljain jaloin tulee liikuttua lähinnä kotona ja sisätiloissa. Paljasjalkakengät, kuten Vibram FiveFingers:it tai Feelmax:it ovat ihan hyviä vaihtoehtoja, mutta ne suojaavat jalkoja todella paljon, eivätkä vastaa todellista paljain jaloin liikkumista. Paljasjalkatossut auttavat kyllä vahvistamaan jalkateriä sekä pitävät yllä nilkkojen liikkuvuutta.

Talven takia joudun itse joka kevät totuttamaan jalanpohjat uudestaan julmaan ulkomaailmaan. Ensimmäisillä lenkeillä huomaa miten paljon jalanpohjien nahka on ohentunut ja miten paksupohjaisien talvikenkien pitäminen on lellinyt jalat yliherkiksi. Jokainen askel hiekkatiellä tuntuu hieman epämukavalta. Suunnilleen kilometrin jälkeen jalanpohjat tuntuvat olevan pienessä tulessa ja ruohikko alkaa näyttämään todella houkuttelevalta alustalta.

Seuraavassa videossa puhun paljain jaloin lenkkeilyn aloittamisesta talven jälkeen.

Tässä vielä muutama vinkki sekä aloittelijoille että talvitauon jälkeen totutteleville:
  • Aloita kävelemällä. Juokseminen sujuu helpommin kun jalat ovat tottuneet kävelyyn erilaisilla pinnoilla.
  • Pidä lenkit lyhyinä. Ensimmäiset lenkit voivat olla 10-15 minuutin pituisia tai jopa lyhyempiä. Lisää kestoa viikottain tai oman kehittymisnopeuden mukaan.
  • Säännöllisyys on avain tässäkin lajissa. Tee lenkkejä 3-5 kertaa viikossa ja pidä välipäiviä jos jalkaterien tai pohkeiden lihakset aristavat. Venyttele kunnolla ja voit myös hieroa jalanpohjia.
  • Ensin pehmeällä alustalla. Jos olet aloittelija, kulje ensin nurmikolla, rantahiekalla tai vastaavilla pehmeillä pinnoilla. Ota myöhemmin mukaan vaativampia pintoja, kuten hiekkatietä, metsäpolkuja ja asfalttia.
  • Kokeneemmalle pikatotuttautuminen hiekkatiellä. Jos olet kokenut paljasjalkailija, voit totuttaa itsesi muutamassa viikossa kävelemällä hiekkatiellä. Viikon tai parin jälkeen jalkojen pitäisi jo sietää kevyitä hölkkäpyrähdyksiä ilman suurempia tuskia. Tavoitteistasi riippuen lisää juoksun kestoa tai nopeutta asteittain, kunnes jalanpohjat ovat parkkiintuneet ja herkkyys tiessään. Muista kuitenkin että hiekkatiellä juokseminen on lasten leikkiä verrattuna juurakkoisiin ja kivisiin metsäpolkuihin. Haasteet eivät lopu ihan heti kesken!

Talvella juoksemiseen voi kyllä tottua ja pienellä youtube-etsinnällä voi löytää videoita miehistä ja naisista, jotka juoksevat lumessa ilman kenkiä. 

Varoituksen sanoja

On totta että jalanpohjien verenkierto paranee paljain jaloin liikkumisen tuloksena, mutta lumessa juoksemiseen totuttautuminen pitäisi tehdä todella varoen ja hitaasti totuttaen. Kuolion vaara on todellinen. Suosittelisin ensin siedättämään jalat syksyllä juoksemiseen. Kun jalat tarkenevat helposti 1-5:ssä asteessa celsiusta, oli sitten märkää tai ei, voi edes alkaa harkitsemaan lumessa juoksemista. Tällöinkin lämpötilan pitäisi olla vain vähän nollan alapuolella. Kannattaa myös pitää kengät ja sukat mukana lenkillä, jottei kylmä pääse yllättämään. Jos varpaat alkavat menettämään tuntoaan, on aika suojata ne.


Kirjoittanut Stelios Katsaras, Julkaistu 3.7.2013
< Takaisin Artikkeleihin

Personal Trainerin neuvot paljasjalkajuoksuun (Kamppi Stage, 3.4.2013)-------------------------------------------

Facebook