PrimiFit: Primal Health and Strength Etusivu Valmentaja Yrityksille Artikkelit Referenssit Palvelut Yhteystiedot

Sammakko palkki

Sammakoita ja myyttejä

Aiheeseen liittyen
Oma paino ja ulkonäkö ovat monelle herkkä aihe. Mikään ei saa ihmistä niin itsetietoiseksi kuin huomautus ulkonäköön liittyvästä seikasta, jota ei voi heti korjata. Silti jotkut katsovat voivansa päästää suustaan rumia sammakoita, joita aion seuraavaksi käsitellä. Olen laittanut myös mukaan paljon kuultuja repliikkejä, joista näkyy, että painonhallintaan liittyviä myyttejä on vaikeaa murtaa pysyvästi.

En ole psykologi ja seuraavat kohdat ovat kooste omista ja muiden kokemuksista. Jokainen varmasti tunnistaa ainakin muutaman repliikin tai ainakin vähän vastaavan omista kokemuksistaan.

"Et syö kakkua? Oletko dieetillä?"

Se, että syö terveellisesti, ei tarkoita että on dieetillä. Jokaisen meistä keho reagoi eri ruokiin eri tavalla ja joillekin pieni repsahdus tarkoittaa pitkää alamäkeä. Tyrkyttäisitkö alkoholistille lasillista viiniä?

Kahvia ja keksejä

"Näytät ihan hyvältä! Syö nyt!"

Kehonkoostumusta muuttavan läheiset saattavat sabotoida henkilöä ja yrittää saada tämän rikkomaan jo hyvin alkanutta elämäntapamuutosta. Meillä on tietynlainen kuva ympärillämme olevista ihmisistä ja jos joku alkaa muuttamaan omia tapojaan tai ulkonäköään, me koemme sen uhkaksi.

"Miksi urheilet noin paljon kun olet jo noin laiha?"

Jokaisen ihmisen keho tarvitsee liikuntaa, oli se sitten hoikka, ylipainoinen tai vaikka jalaton. Se, että on hoikka, ei ole mikään vapautus fyysisestä harjoittelusta tai terveellisestä ruokavaliosta.

"Ei se ole mies eikä mikään jos ei ole pientä pömppää mahassa"

Ihmisillä on tapoja suojella itseään. Jos painaa omat ongelmansa villaisella julkisesti, sillä viedään muilta mahdolliset aseet itseään vastaan. Sisäelinten ja navan ympärille kerääntyvä rasva ovat merkkejä epäterveellisistä elämäntavoista, ei miehekkyydestä.

"Seppo on näköjään kasvanut sitten viimenäkemän *taputtaa vatsaa*, heko heko!"

Tämä loukkaus tehoaa muihinkin kuin Seppoihin. Omat epävarmuudet heijastetaan muihin alleviivaamalla heidän heikkouksiaan. Toisten vikojen etsiminen ja osoittaminen rauhoittaa omaa mieltä, mutta voi loukata syvästi. Moni varmasti luulee tekevänsä huomautuksen positiivisessa hengessä tai huumorilla, mutta harvalla kestää huumorintaju ihan oikeasti tuollaisessa tilanteessa.

"Jos söisin 3 ateriaa päivässä, lihoisin varmasti"

Tämä ei ole niinkään sammakko, kuin myytti. Monet luulevat, että kehonkoostumus riippuu ainoastaan syödyn ruoan määrästä. Eli, jos syö paljon, lihoaa ja jos paastoaa, laihtuu. Se voi pitää joskus paikkaansa, mutta se ei ole missään nimessä koko tarina.

Ihmisen keho on kehittynyt selviytymään vaikeista ajoista. Jos energiaa on saatavilla vain vähän, keho varastoi kaiken minkä se saa. Lisäksi se vähentää energiaa kuluttavaa lihasmassaa ja hidastaa aineenvaihduntaa. Jos energiaa on sen sijaan liikaa, se joutuu silloinkin varastoimaan energiaa kehon rasvaksi. Riittävä, oikeanlainen ja oikein ajoitettu energian saanti, pitää aineenvaihdunnan nopeana ja säilyttää lihasmassan sekä mahdollistaa rasvan polton.

"Syö nyt tyttö edes jotain. Olet noin hirveän laiha!"

Luulen, että tämä repliikki on hiljalleen kuolemassa vanhempien sukupolvien kanssa. Silti, jostain syystä hoikan tai laihan ihmisen ulkonäön kommentoiminen on hyväksyttävämpää kuin ylipainoisen. Lieneekö ilmiö vanhoilta ajoilta, jolloin laihuus tarkoitti heikkoutta vai onko kyse vain huomauttajan epävarmuudesta oman painonsa suhteen. Hoikan tai laihan ihmisen kiusaaminen suorilla huomautuksilla tämän painosta on yhtä ajattelematonta kuin ylipainoisen henkilön kohdalla.

Sammakko

Joskus sammakko on pelkkä sammakko

Joskus suusta päästetyt sammakot ovat todella aitoja vahinkoja, mutta sanoisin, että suurimman osan kerroista ne kielivät huonosta itsetunnosta.

Kehoittaisin kaikkia lukijoita olemaan kohteliaita ystäviä, puolisoita ja perheenjäseniä kohtaan. Vaikka henkilö on läheinen, se ei tarkoita, etteikö jatkuva huomauttelu painosta sattuisi syvälle sisimpään. Nielkää ne sammakot!< Takaisin Artikkeleihin

Ei muita aiheeseen liittyviä artikkeleita


-------------------------------------------

Facebook