PrimiFit: Primal Health and Strength Etusivu Valmentaja Yrityksille Artikkelit Referenssit Palvelut Yhteystiedot

vesi

Stressi, osa 3: Nestevaje

Aiheeseen liittyen


29.5.2014, Stelios KatsarasStressisarja jatkuu taas tauon jälkeen ja veden juonti saa oman osionsa, sillä sitä tehdään aivan liian vähän. Vesi on suunnilleen yhtä seksikäs aihe kuin riittävä uni, mutta niistä kannattaa silti muistuttaa aina väliajoin, sillä perusasiat toimivat parhaiten ja unohtuvat useimmin.

Kuinka usein näet ihmisen juovan vesipullosta vettä kun istut julkisissa kulkuneuvoissa tai vaikka töissä? Todella harvoin, sanon minä.

Kesäisin pulloja voi nähdä useammin, mutta silloinkin ne ovat todennäköisemmin ruskeita, ja konduktööri joutuu kohteliaasti ohjaamaan hoippuvat matkustajat ulos seuraavalla pysäkillä.


No kun ei janota

On totta, että keho pystyy säätelemään vesivarastojaan ja siten pärjää vähemmälläkin vedellä ilman että kuolee junan penkille. Mutta aina kun keho alkaa säännöstelemään ja varastoimaan jotain resurssia, ollaan minun mielestäni vähemmän kuin optimaalisessa tilanteessa.


Tässä muutamia haittoja, joita liian vähäisestä veden juonnista voi koitua:

 • ihon kuivuus
 • väsymys
 • päänsäryt
 • ummetus
 • mielialaongelmat
 • allergiat
 • astma
 • ruoansulatusongelmat
 • krooniset kiputilat
 • Rasvanpoltto häriintyy

Liian vähäinen veden juonti on siis keholle stressin lähde. Koska suurin osa ihmisen massasta on vettä, sitä pitäisi myös juoda runsaasti. Lihakset ovat 75% vettä ja aivot jopa 80%. Haluatko että ne toimivat hyvin?


Juo riittävästi vettä joka päivä

Tarvittava määrä vaihtelee tietenkin henkilön painon ja kehonkoostumuksen, sekä aktiivisuuden ja sään mukaan. Kuumalla säällä ja treenatessa vettä kuluu tietenkin enemmän. Paul Chek suosittelee juomaan 41 ml vettä per painokilo ja Charles Poliquinin suositus on 39 ml painokiloa kohti. Suosituksilla ei ole juurikaan eroa, eli sopiva määrä lienee jossain 40 ml paikkeilla.


Tässä muutama esimerkki:

50 kg 2 litraa
55 kg 2,2 litraa
60 kg 2,4 litraa
65 kg 2,6 litraa
70 kg 2,8 litraa
75 kg 3 litraa
80 kg 3,2 litraa
85 kg 3,4 litraa
90 kg 3,6 litraa
95 kg 3,8 litraa
100 kg 4 litraa


Muutama vinkki päivittäisen vesimäärän juomiseen

 • Aloita päiväsi juomalla puolisen litraa vettä ja syö aamiainen vasta hieman sen jälkeen
 • Juo aterioiden väleissä suunnilleen litran verran vettä ja vältä ruoan aikana tai heti sen jälkeen juomista (vesi heikentää vatsahappoja ja ruoansulatusta)
 • Pidä aina vesipulloa mukana, jotta muistat juoda ja täytä se heti kun se on tyhjä
 • Keho pystyy nesteyttämään suunnilleen litran tunnissa, eli yritä jakaa vedenjuonti tasaisesti, sillä ylimääräinen neste tulee melko nopeasti ulos ja voi viedä ravinteita mennessään
Jos et ole tottunut juomaan paljon vettä, kehosi saattaa kerätä nestettä itseensä jonkin aikaa, kunnes se sopeutuu siihen, ettet ole enää aavikon beduiini.


Pelkkä jano ei kerro kaikkea

Riittävän nesteytyksen voi myös todeta virtsan väristä. Jos väri on tumma ja samea, juot liian vähän tarpeeseesi nähden. Jos väri on melkein veden väristä, vettä on tullut juotua liikaa tai liian paljon kerralla.

Janon tunne on tietenkin ilmiselvin merkki siitä, että pitäisi juoda, mutta siinä vaiheessa keho kärsii jo nestevajeesta. Lisäksi, ihminen voi tottua vähäiseen veden juontiin, jolloin elimistö alkaa varastoimaan vettä. Mekanismi on tärkeä, mutta elimistö ei toimi silloin niin hyvin, kuin se voisi. Poliquinin mukaan jo pelkästään 1.5% pudotus nestetasossa vähentää maksimivoimaa kymmenellä prosentilla. Myös kehon myrkkyjen poisto häiriintyy, monien muiden toimintojen ohella.


Vaarallistako?

Jostain syystä on valloilla käsitys, että veden juontiin keskittyminen on jotenkin vaarallista ja tarpeetonta. Jokainen on todennäköisesti kuullut ihmisistä, joilla on jatkuva tarve juoda vettä, eivätkä he pysty koskaan muuttamaan sitä. Nämä ovat kliinisesti sairaita ihmisiä, joita on tarkkailtava jatkuvasti, että he eivät tapa itseään juomalla liikaa vettä. Tämä esimerkki annetaan yleensä kun puhutaan siitä, että liiallinen veden juonti voi olla vaarallista.

Toinen ryhmä ovat kestävyysurheilijat, jotka ovat liian huolissaan nesteytyksestä ja ampuvat kovasti yli veden juonnin kanssa. Munuaiset pystyvät poistamaan vettä melko suuria määriä ennen kuin mennään niiden kyvyn äärirajoille. Muutama litra päivässä ei ole edes lähellä. Jos sinulla on siis kaksi tervettä munuaista, 3-4 litran juomisesta ei ole mitään haittaa.


Vettä, ei juomia

Annetut suositukset koskevat vain puhdasta vettä, ei teetä, kahvia, mehuja tai limppareita. Monet edellä mainituista juomista kuivattavat kehoa. Kookosvesi on hyvä vaihtoehto, sillä se sisältää veden lisäksi elektrolyyttejä ja maistuu hyvältä (jos löytää hyvän merkin).

Lisäämällä veteen raffinoimatonta merisuolaa (suolaa, jolla on väri) parannat kehosi elektrolyyttien tasapainoa. Elektrolyytti on vain hieno sana mineraaleille. Tämä vaikuttaa solujen terveyteen ja siihen, että neste sekä mineraalit myös pysyvät soluissa. Suolat auttavat myös pH:n palauttamisessa normaaliksi, sekä myrkkyjen poistossa. Suolaa ei tarvitse laittaa paljon. Pelkkä hyppysellinen riittää. Jos vesi maistuu mereltä, suolaa tuli liikaa. Veden maku saa muuttua kyllä hieman, mutta sitä voisi kuvailla ennemmin makeaksi.

Artikkeli loppu, saa täyttää pullon!

< Takaisin Artikkeleihin

Stressi, osa 1: Stressi vanhentaa
Stressi, osa 2: Stressit kasaantuvat
Krooninen stressi
Oletko ylikunnossa?


-------------------------------------------

facebook Youtube twitter