PrimiFit: Primal Health and Strength Etusivu Valmentaja Yrityksille Artikkelit Referenssit Palvelut Yhteystiedot

taatelit

Viljaton ja Maidoton Suklaakakku

Aiheeseen liittyenVietimme vaimon kanssa viime viikonloppuna vuosipäivää ja päätimme leipoa kakun. Pidän kyllä ruoanlaittamisesta, mutta leipominen ei ole vahvimpia puoliani. Päässä oli kuitenkin lomalla saatu visio taatelipohjaisesta suklaakakusta, jossa on kooskermainen suklaatäyte, joten oli ihan pakko yrittää.

Lopputulos oli ällistyttävän hyvä ja yllätyin itsekin. Täytteen kanssa meni kyllä vähän suunniteltua kauemminkin, mutta vaihtamalla kookosmaidon kookoskermaan, kakun pitäisi olla syöntivalmis kolmessa vartissa.

Resepti on kananmunaton, viljaton, gluteeniton, maidoton ja sopii myös vegaaneilla.

Pohja

34 taatelia, kivet poistettu (ei kuivattuja)
4 rkl kookosjauhoa
3 rkl pellavansiemenrouhetta
3 rkl kaakaojauhetta

Täyte

3 rkl kaakaojauhetta
5 dl kookosmaitoa tai kookoskermaa (lue ohjeet)
1 rkl kookosöljyä (juuri sen lämpöistä että se on nestemäistä)
Hunajaa ja steviaa maun mukaan (arviolta 4-6 rkl hyvin kiteytynyttä hunajaa)

Ohjeet


kivet pois taateleista
Poista kivet taateleista, käyttäen veistä apuna.

taateleiden leikkaaminen
Pieni taatelit veitsellä, jotta ne on helpompi vaivata kuiva-aineiden kanssa sekaisin.

taatelit kulhoon
Laita silputut taatelit kulhoon.

pellavansiemenrouhe
Lisää pellavansiemenrouhe.

kaakaojauhe kulhoon
Lisää kaakaojauhe.

kookosjauhe kulhoon
Ja kookosjauhe.

vaivaa aineet kulhossa tasaiseksi massaksi
Vaivaa ainekset tasaiseksi massaksi. Lisää vähän kookosjauhoa, jos massa tarttuu kovasti sormiin.

muotoile massa pannuun
Muotoile valmis massa kakku- tai piirakkapohjaan mahdollisimman tasaisesti. Kannattaa käyttää teflonpintaista pannua, johon taikina ei tartu.

muotoile pohjalle reuna
Muotoile pohjaan reuna, jotta täyte ei valu yli.

sekoita täytteen aineet kattilassa
Tässä kohtaa tapahtui pientä säätöä. Alkuperäiseen suunnitelmaan kuului kookoskerman erottaminen kookosmaidosta käyttämällä kahvipannua ja suodatinta, mutta maito oli niin paksua, että vesi ei päässyt suodatinpaperin läpi. Vaihtoehtona oli ostaa säilykepurkki, jossa kookosmaidon vesi on jo valmiiksi erottunut rasvasta, mutta päätin yrittää keittää kookosmaitoa kasaan. Käyttämäni Santa Marian kookosmaito ei jostain syystä erotu vedestä helposti, toisin kuin säilykepurkeissa ostettavat vastaavat.

Kokeellisessa ruoanlaitossa saa aina varautua improvisointiin ja täytyy sanoa että olin jo melko pessimistinen onnistumisen suhteen.

Höyrytin hitaasti koko purkillisen kookosmaitoa paksuksi massaksi, välillä sekoittaen sitä, jotta se ei olisi palanut pohjaan. Kun pohjaanpalamisen estämisestä tuli vaikeaa, päätin että kerma oli riittävän paksua. Tähän meni aikaa lähes tunnin verran, joten kärsimättömämpi saattaa haluta kokeilla suoraan kookoskerman käyttöä. Kasaankeittäminen teki myös jotain kookoskerman maulle, mutta se ei ollut huono asia.

Annoin kerman jäähtyä hieman ja sekoitin sitten mukaan kookosöljyn, hunajan ja kaakaojauheen. Sekoittamisessa on hyvä käyttää vispilää, jotta täytteestä tulee tasaista.

Hunajaa kannattaa lisäillä ruokalusikallinen kerrallaan, sekoittaa kunnolla ja maistaa sitten. Voit myös lisätä vähän steviaa, jos haluat rajoittaa sokerin määrää. Käytin aluksi juoksevaa, tummaa hunajaa, joka on kiteytyneeseen, vaaleaan hunajaan verrattuna vähemmän makeaa. Huomasin kuitenkin että sitä joutui laittamaan aika paljon, jotta maku olisi muuttunut makeammaksi. Vaihdoin hunajan vaaleaan, hyvin kiteytyneeseen hunajaan ja pääsin haluamaani lopputulokseen.

Suklaa kakun päälle
Kaada täyte pohjan päälle.

täytteen koristelu
Täyte leviää melko hyvin itsekseen pohjan muotoon, mutta voit käyttää tarvittaessa lastaa. Päätin myös yrittää pientä koristelua pudottamalla kookosmaitopisaroita täytteen päälle. Vedin sitten veitsellä linjan pisaran yli, saaden aikaan sydänkuvion.

valmis jääkaappiin jäähtymään
Kakku on nyt valmis jääkaappiin jäähtymään. Kannattaa laittaa elmukelmu päälle, ettei jääkaapista tartu ruokien makuja tai hajuja kakkuun. Ei mikään kaunotar, mutta ihan hyvä ekaksi kerraksi.

valmis suklaakakku
Muutaman tunnin jäähtymisen jälkeen, koristeet olivat hävinneet täytteeseen, eikä niistä näkynyt kuin vaaleat häivähdykset. Ehkä olisi tullut parempi lopputulos, jos olisi käyttänyt kookosmaidon sijaan kookoskermaa. Eipä tuo haitannut, sillä maku oli aivan mielettömän hyvä!

Kakku jäähtyy syöntivalmiiksi todennäköisesti jo puolessa tunnissa, mutta minun piti ensin  käydä minigolfaamassa, vuosipäivän kunniaksi.

Kakku on tosi tuhtia ja yksi pala todennäköisesti riittää.

Jälkiviisauksia

Seuraavaksi voisi kokeilla suoraan kookoskerman käyttämistä. Kookosmaidon kokoonkeittäminen teki täytteestä todennäköisesti tiiviimmän ja karamellisemman. Vatkatusta kookoskermasta olisi voinut saada raikkaamman ja huomattavasti nopeamman lopputuloksen. Toisaalta, tämänkertainen aikaansaannos oli syntisen hyvää.

Kirjoittanut Stelios Katsaras, Julkaistu 23.8.2013
< Takaisin Artikkeleihin

Lihaliemi: Perinteinen superfood
Lehtikaalisipsit


-------------------------------------------

facebook Youtube twitter