PrimiFit: Primal Health and Strength Etusivu Valmentaja Yrityksille Artikkelit Referenssit Palvelut Yhteystiedot

maastaveto

Tulosten seuraaminen: no kasvaako se haba jo?

Aiheeseen liittyen


6.2.2015, Stelios Katsaras
"Reverse Engineering rarely works well. Training for aesthetics that hint of certain physical capacities instead of training for those capacities have become common practice in our culture."
-Ido Portal


"Train hard, train heavy, train progressively, and train smart."
-Brooks Kubik


Minulta kysytään usein, "miten kauan treenien pitäisi kestää ja kuinka monta liikettä kannattaa tehdä?". Henkilö yleensä sanoo, että treenissä tulee hiki ja lihakset väsyvät, mutta hän ei ole varma siitä, että onko se tarpeeksi.

Itse esitän heille vuorostani tämän kysymyksen: onko suorituskykysi kehittynyt treenaamisen tuloksena?

Yleensä henkilö ei osaa vastata kysymykseen, sillä hän ei ole pitänyt kirjaa toistoista ja sarjoista. Monet tekevät myös saman harjoituksen, samoilla sarjoilla, toistoilla ja vastuksella viikosta toiseen.

Aloittelevat kuntoilijat keskittyvät liikaa ulkoisten merkkien ja tunteiden seuraamiseen. Mitä tarkoitan tällä? Alla on lista turhista asioista, joihin keskittyminen johtaa todennäköisimmin kyllästymiseen.


Montako kaloria paloi treeneissä?

Kaloreiden seuraaminen ja niistä huolehtiminen liikunnassa on vähän niin kuin yrittäisi maksaa päivittäisiä kuluja pullopanteilla. Kaikki aika menee pullojen etsimiseen ja huomenna on edessä sama homma. Kehnon ruokavalion kompensoiminen energiankulutustreenillä toimii hyvin heikosti, ellei ole kyse urheilijatason treenaajasta.

Me tavikset voimme sen sijaan keskittyä aineenvaihdunnan nostamiseen voimatreenillä, jolloin keho polttaa itsestään enemmän energiaa ja pysyy helpommin hoikassa kunnossa. Lenkkeily ja jumpat voivat olla edelleen ohjelmassa, mutta ennemmin kuntoa ja hyvinvointianaisen silhuetti kohottamassa.


Feel the burn!

Kun täytyy treenata kovaa, silloin treenataan kovaa, mutta se ei tarkoita aina, että lihasten täytyy olla joka harjoituksen ja treenin jälkeen tulessa. Jos treenin ainoa tarkoitus on laittaa lihakset aivan hapoille, ohjelma on tuskin kovin suunnitelmallinen ja kehityksen seuraaminen on todella vaikeaa tai mahdotonta.

Kun sen sijaan seurataan tietynlaista ohjelmaa, jossa on käytössä jonkinlainen kehityssysteemi, voidaan lihaksia haastaa mitattavasti kovempaa ja kovempaa. Itsensä rääkkäämiseen ja poltteen hakemiseen voi jäädä koukkuun, jolloin suorituskyky alkaa vähitellen laskea ylitreenaamisen seurauksena.


Kärsimättömyys ja jatkuva mittailu

Kun tuloksia ei tule heti, aletaan miettimään, että miksi lihas ei kasva, rasva ei pala ja niin edelleen. Vaikka tekisitkin kaiken oikein, tulokset eivät tule olemaan räjähdyksenomaisia, kuin korkeintaan aloittelijoilla. Jos rasva ei pala, tarkista onko ruokavaliosi kunnossa. Oletko tehnyt ainakin 80% kaiken suunnitelmien mukaan?

Etenkin lihasmassan kasvattaminen alun jälkeen vaatii omistautumista treenille, syömiselle ja levolle. Jos keskittyy voiman hankkimiseen suunnilleen 5-12 toiston alueella, lihas kasvaa varmasti, kunhan uni ja ruoka ovat kunnossa.

Paranna yläkehon liikkeiden maksimipainoja +20 kg ja alakehon liikkeiden maksimeita +40 kg, niin olet varmasti paljon lihaksikkaampi, kuin lähtövaiheessa. Pidä kirjaa sarjoista, toistoista ja vastuksista, niin tiedät miten lähellä olet tavoitettasi.

Milo

Näin sanoo yksi valmennettavistani:
"Silloin kun ajattelin koko ajan ulkonäköjuttuja, se sai minut masentumaan ja kaikki tuntui menevän pieleen. Kun aloin keskittymään treenaamiseen, sain siitä ilon tunteita ja huomasin, että myös laihduin siinä sivussa."

Viimeaikoina on ollut myös puhetta muodonmuutoskilpailuiden luomista epärealistisista odotuksista rasvanpolton nopeuden suhteen. Kilpailijat saattavat treenaavat kolme kertaa päivässä ja aloittavat päivästä yksi lähes täydellisen ruokavalionmuutoksen. Miten usein tällainen toimii oikeassa elämässä? Oman kokemukseni mukaan ei koskaan. Ei ole ihme, että monen kilpailijan keho palaa takaisin alkuasetuksiin, kun kilpailu on ohi. Bonuksena painoa on saattanut tulla jopa vähän lisää.


Ohjelmasta toiseen pomppiminen

Elämme informaatiotulvan ajassa, jossa on liikaa valinnanvaraa. Jatkuva uuden tiedon hakeminen johtaa usein keskittymisen jakaantumiseen.Tämä pätee erityisesti niihin, jotka lukevat paljon liikuntaan ja ruokavalioon liittyviä krjoituksia. He ovat saattaneet kokeilla useita erilaisia treenimuotoja ja ruokavalioita.

Ensin kokeillaan karppaamista, sitten protaamista, Zonea ja myöhemmin detoxia. Ruokavalion pitäisi olla sellainen, joka oikeasti parantaa omaa hyvinvointia ja auttaa pääsemään omiin tavoitteisiin. Ja mikä tärkeintä, sen kanssa pitäisi oikeasti voida elää. Olen kyllä sitä mieltä, että erilaisia ruokavalioita kannattaa kokeilla, sillä olemme kaikki yksilöitä, mutta ruokavalion vaihtaminen vaihtamisen vuoksi ei ole järkevää.

"The goal is to keep the goal, the goal."
-Dan John

Helposti innostuva salitreenaaja aloittaa ensin 5x5 treeniohjelman, mutta viikon päästä lukee German Volume trainingista ja päättääkin kokeilla sitä. Parin viikon päästä kyllästyttyään hän treenaa pelkästään kahvakuulilla. Tässä ei ole välttämättä mitään vikaa jos tavoitteena on pelkkä kuntoilu ja liikunnasta nauttiminen.

program hopping

Jos tavoitteena on saada joku tietty tulos, kannattaa silloin keskittyä ohjelmaan ja tehdä se loppuun. Kun ohjelmasta on saatu kaikki hyöty irti, silloin voi siirtyä seuraavaan. Silloinkin ohjelman pitäisi tähdätä kohti tavoitteitasi. Yksi ohjelma toimii kuudesta yli kahteentoista viikkoa, riippuen harjoittelijan tasosta ja itse ohjelmasta. Ohjelmasta toiseen pomppiminen tarkoittaa todennäköisesti, että tavoitteesi eivät ole kovin selkeät.


Yhteenveto

  • Määrittele itsellesi realistiset tavoitteet ja tähtää niihin.
  • Pidä treenipäiväkirjaa mukana kuntosalilla ja merkitse siihen tehdyt harjoitukset, sarjat, toistot ja vastukset. Mukaan voi laittaa myös huomautuksia, kuten "ensi kerralla 2,5 kg lisää!".
  • Älä hypi ruokavaliosta toiseen ja toivo ihmeellisiä tuloksia. Pienillä muutoksilla tiedät mikä toimii.
  • Tee treeniohjelmat loppuun ja vaihda vasta sitten toiseen. Ohjelma toimi jos olet sen jälkeen lähempänä tavoitteitasi. Brooks Kubik (Dinosaur Training) kirjoittaa aiheesta täällä.
  • Keskity suorituskyvyn parantamiseen ja kehon muoto seuraa kyllä perässä.
  • Ole realistinen. Jos treenaat kovaa ja tunnollisesti, mutta nukut ja syöt vähän niin ja näin, tulokset ovat sen mukaiset.
  • Kärsivällisyys on hyve!
< Takaisin Artikkeleihin

Rasvanpolttajan alkumittaukset
8 syytä rasvan kertymiselle
Voimaa yläkehoon leuanvedoilla


-------------------------------------------

facebook Youtube twitter